Încrederea în guvern ajunge la un nivel record în pandemia COVID-19 – O actualizare a Barometrului de Încredere Edelman 2020

În plină pandemie COVID-19, încrederea în Guvern a ajuns la un nivel record, potrivit studiului realizat în 11 țări. Pe scurt, rezultatele Barometrului de Încredere Edelman 2020, actualizat:

  • Încrederea în guvern (65%) a crescut cu 11 procente din ianuarie, ajungând pentru prima dată instituția care se bucură de cea mai mare încredere.
  • Aproape trei din patru respondenți cred că restricțiile impuse de pandemie libertății lor de mișcare sunt complet rezonabile și adecvate.
  • Nevoia de informații corecte legate de pandemie a condus la creșterea încrederii în sursele de știri la un nivel fără precedent: mass-media tradiționale (+7 puncte) și blogurile (+8 puncte) au înregistrat cele mai mari creșteri. Presa tradițională (69%) este cea mai de încredere sursă, urmată de motoarele de căutare (64%), de bloguri (52%) și de social media (45%).
  • Îngrijorările legate de știrile false rămân încă mari; 67% sunt îngrijorați că sunt răspândite multe știri și informații false despre virus.
  • În pofida unei creșteri de patru puncte a încrederii în mediul de business (62%) și a mai multor acțiuni extrem de importante întreprinse de companii și de liderii lor, majoritatea respondenților consideră că mediul de business acționează greșit, mediocru sau eșuează complet în a pune oamenii înaintea profitului (50%), a implementa măsuri de protecție pentru angajați și consumatori (41%), a ajuta furnizorii mai mici și clienții să rămână în business (46%).
  • Majoritatea respondenților favorizează o abordare adaptată și prudentă pentru redeschiderea economiei și reluarea activității. 67% consideră că trebuie să acordăm prioritate salvării de vieți și nu de locuri de muncă.
  • Respondenții din 7 dintre cele 11 țări în care a fost realizat studiul consideră că ONG-urile locale nu sunt pregătite să facă față crizei, inclusiv în Germania, SUA și Canada.
  • După aproape un deceniu în care a fost cel mai de încredere sector al industriei, tehnologia (74%) e acum pe locul al treilea, după cel alimentar (76%) și sănătate (76%), care au înregistrat salturi de 9 și, respectiv, 8 puncte.

Barometrul de Încredere Edelman 2020 – încrederea și pandemia Covid-19 este o actualizare a Barometrului de Încredere Edelman 2020. Sondajul a fost realizat de Edelman Intelligence în perioada 15 – 23 aprilie pe un eșantion de peste 13.200 de respondenți din 11 țări: Canada, China, Franța, Germania, India, Japonia, Mexic, Arabia Saudită, Coreea de Sud, Marea Britanie și SUA. 1.200 de persoane au fost intervievate în fiecare țară, 100 dintre acestea făcând parte dintr-un public informat.